Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een veelvoorkomende oogaandoening die vooral ouderen treft. Het beïnvloedt het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, wat resulteert in een geleidelijk verlies van het zicht. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden. In deze blogpost gaan we dieper in op wat LMD precies is, hoe het wordt gediagnosticeerd en behandeld, en wat de rol van Bartiméus is in het ondersteunen van mensen met deze aandoening.

Wat is Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een degeneratieve aandoening van het netvlies die vooral voorkomt bij mensen ouder dan 50 jaar. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe, centrale zicht dat nodig is om taken zoals lezen, autorijden en gezichtsherkenning uit te voeren. Bij LMD raakt de macula beschadigd, wat leidt tot vervormd of verminderd zicht in het midden van het gezichtsveld.

Er zijn twee hoofdtypen LMD: de droge vorm en de natte vorm. De droge vorm ontwikkelt zich langzaam en wordt gekenmerkt door de ophoping van drusen (kleine gele afzettingen) onder het netvlies. De natte vorm daarentegen ontstaat door abnormale bloedvaten die onder het netvlies groeien en bloedingen kunnen veroorzaken, wat leidt tot snelle verslechtering van het zicht.

Diagnose en Behandeling van LMD

Diagnose van LMD gebeurt vaak tijdens een oogonderzoek, waarbij de arts de gezondheid van de macula beoordeelt en mogelijke symptomen zoals vervormd zicht of vlekken vaststelt. Een OCT-scan (optische coherentietomografie) kan helpen bij het visualiseren van veranderingen in het netvlies.

Behandelingsopties voor LMD variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Voor de droge vorm is er momenteel geen genezing, maar sommige patiënten kunnen baat hebben bij voedingssupplementen zoals antioxidanten en omega-3-vetzuren. Bij de natte vorm kunnen medicijnen die de groei van abnormale bloedvaten remmen, worden gebruikt, evenals laserbehandelingen om lekkende bloedvaten te dichten.

Bartiméus en Ondersteuning bij LMD

Bartiméus is een expertiseorganisatie die zich richt op mensen met een visuele beperking, waaronder LMD. Ze bieden een breed scala aan diensten en ondersteuning aan mensen met deze aandoening, variërend van gespecialiseerde revalidatie tot advies over hulpmiddelen en aanpassingen thuis en op het werk.

De diensten van Bartiméus omvatten ook psychosociale ondersteuning, zoals counseling en groepstherapie, om mensen te helpen omgaan met de emotionele en praktische uitdagingen van het leven met LMD. Daarnaast speelt Bartiméus een actieve rol in het informeren van het publiek en het bevorderen van het bewustzijn over LMD en andere oogziekten.

Conclusie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een veelvoorkomende en potentieel verwoestende oogaandoening die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit van patiënten. Door middel van vroege diagnose, gepaste behandeling en ondersteuning van gespecialiseerde organisaties zoals Bartiméus, kunnen mensen met LMD echter geholpen worden om hun zicht te behouden en te leren omgaan met de uitdagingen die de aandoening met zich meebrengt.

Voor meer informatie over LMD en de diensten van Bartiméus, kunt u terecht op hun officiële website: Bartiméus.nl.