Reuma

0

De term reuma is een verzamelnaam van veel verschillende aandoeningen in het menselijk lichaam bij de onderdelen van het bewegingsstelsel.

Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten reuma die in het algemeen in 3 verschillende categorieën van reuma worden verdeeld. We hebben het over vormen van ontstekingsreuma, weke-delen reuma en slijtage reuma.

Meestal wanneer men spreekt over reuma bedoelen ze eigenlijk reumatoïde artritis. Daarnaast spreek men ook vaak over artrose.

Deze twee aandoeningen zijn de meeste voorkomende vormen van reuma en worden daarom ook extra uitgelicht op deze site.

Hoe wordt reuma behandeld?

Artrose behandelenIn de meeste gevallen krijgt men pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast wordt aanbevolen om het lichaam rust te gunnen en oefeningen te doen die soepelheid bevorderen.

Massage, hydrotherapie, acupunctuur kunnen ook verlichting bieden tegen reuma symptomen en pijn. Het is aangetoond dat een nieuwe methode, genaamd Formula for Life van Drs. Roy Martina ook verlichting biedt tegen reuma symptomen.

Tijdens het onderzoek naar de effectiviteit van dit programma deden ook vier personen mee met ernstige artritis.

Na het 6 maanden rapporteerden twee personen meer dan 66% verbetering,één persoon werd symptoomloos en één persoon had een verbetering van 25%.

Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma valt het lichaam zichzelf aan. Het immuunsysteem ziet bepaalde delen van het eigen lichaam als vijand waardoor het deze delen probeert op te ruimen en te vernietigen.

Hierdoor ervaart de persoon pijn en wordt hij of zij beperkt in allerlei bewegingen. Ontstekingsreuma kan zelfs tot gewrichtsbeschadiging leiden.

Een aantal voorbeelden van soorten ontstekingsreuma zijn: reumatoïde artritis, jicht, ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylopoetica) en polymyalgia rheumatica.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis valt onder de groep ontstekingsreuma en kenmerkt zichzelf door de volgende reuma symptomen: ontsteking in de ledematen, vooral bij de handen, voeten, polsen en knieën.

De oorzaak is niet bekend en tot nu toe is het met westerse geneeskunde niet te genezen. Het ontwikkelt zich meestal vrij langzaam met actieve en rustige periodes.

Vrouwen hebben een grotere kans om deze vorm van reuma te ontwikkelen en meestal uit deze ziekte zich naar het twintigste levensjaar.

Net zoals bij de andere vormen van ontstekingsreuma is het hier een geval waar het lichaam zichzelf aanvalt op zeer gerichte locaties.

Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen en het verloop van de ziekte kan verschillend zijn bij verschillende personen.

De symptomen van reumatoïde artritis zijn onder andere:

 • stijve en pijnlijke gewrichten
 • minder soepele beweging van de gewrichten
 • vermoeidheid
 • slechte grijpkracht
 • bloedarmoede
 • verminderde eetlust
 • lichte koorts of andere griepachtige symptomen
 • De behandeling van reumatoïde artritis is vooral gericht op het verlichten van de reuma symptomen en het verminderen van de ontstekingsreacties. Dit gebeurt meestal door het gebruik van medicijnen.

Regelmatig bewegen met een lage intensiteit is ook goed voor het lichaam. Dit is zo omdat beweging het lichaam en immuunsysteem versterkt.

Let wel op dat het belangrijk is dat de sporten en oefening niet belastend zijn voor de gewrichten. Voorbeelden van sporten die je kan uitoefenen ter verbetering van reuma symptomen zijn: zwemmen, gymnastische oefeningen, tai-chi en oefening uit de activiteiten van Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO).

Hieronder zijn nog een paar tips om veilig en verantwoordelijk te bewegen voor mensen die last hebben van reuma.

 • Begin langzaam, en bouw de frequentie , duur en intensiteit van de oefeningen langzaam op.
 • Overleg met uw arts of therapeut voordat u met nieuwe oefeningen en activiteiten begint.
 • Luister goed naar uw lichaam, forceer het niet. Weet wanneer u moet stoppen.
 • Wanneer het kan, probeer om zo veel mogelijk met anderen de oefeningen te doen. Sporten in groepsverband is leuker, motiverend en ondersteunend.
 • Probeer om bewegen in uw dagelijkse activiteiten te passen.
 • Sport niet wanneer uw zich ziek of koortsig voelt.
 • Wees niet bang om af en toe een dag of oefening over te slaan. Gun uw lichaam rust.
  Slijtage reuma (artrose)

Slijtage reuma komt vaak bij oudere mensen voor en is de aantasting van het kraakbeen in de gewrichten. Deze aandoening is vaak pijnlijk voor diegene die er last van heeft.

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van artrose kunnen beïnvloeden of verergeren. Wanneer kalk niet goed wordt aangemaakt door het lichaam is de kans op de ontwikkeling van artrose al vele malen groter. Langdurige spanning, verwondingen en virusinfecties vergroten ook de kans op artrose.

Artrose komt het vaakst voor in de handen, knieën en de heupen maar in de nek en onderrug kan het ook regelmatig voorkomen.

Soms probeert het lichaam de botten alsnog aan te vullen maar omdat het niet altijd evenredig gebeurt kunnen zichtbare knobbels ontstaan.

De reguliere geneeskunde heeft geen manier gevonden om artrose blijvend te behandelen of te genezen. Men krijgt ontstekingsremmers en pijnstillers en in erge gevallen kan een operatie een laatste mogelijkheid zijn.

Weke-delen reuma

In plaats van ontsteking gaan het bij weke-delen reuma in de meeste gevallen over overbelasting van spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels.

Fibromyalgie is de meest bekende vorm van weke-delen reuma. Het gewricht die het vaakst wordt aangetast is de schouder.

Ontstaan alle vormen van reuma op dezelfde manier?

Nee, sommige zijn acuut terwijl andere vaak langzaam ontwikkelen tot een chronische aandoening. Daarnaast zijn er verschillen tussen de plekken, duur en frequentie van de pijn.

Sommige vormen van reuma zijn symmetrisch, d.w.z. dat ze bijvoorbeeld aan beide kanten van het lichaam ontwikkelen.

Tips om voor jezelf te zorgen

Haal steun bij anderen. Reuma komt vaak met een verandering het levensstijl. Sommige activiteiten gaan nu eenmaal niet even makkelijker meer. Dit kan teleurstellend zijn.

Zorg dus dat je sterk in je mentale schoenen staat en optimistisch blijft. Dat is vaak het verschil tussen mensen die met reuma leven en mensen die leven met reuma!

Zorg voor voldoende en regelmatig beweging om stijfheid en stramheid tegen te gaan. Let wel op dat dit activiteiten zijn die de gewrichten niet belasten. Hoge intensiteit is niet nodig. Ook is sporten in groepsverband niet alleen leuk maar ook ondersteunend en motiveren.

Zorg voor een goede voeding. Een goede voeding ondersteund het lichaam en immuunsysteem en kunnen bepaalde reuma symptomen verlichten. Dus veel groente, fruit en water.

Zorg voor goede schoenen met de juiste ondersteuning.
Blijf niet te lang in dezelfde positie zitten, dit veroorzaak vaak stijfheid en stramheid en pijn.

Reuma symptomen

Reuma klachtenIn het algemeen zijn de reuma symptomen van de drie verschillende groepen reuma bijna hetzelfde.

Langdurige pijn, bewegingsbeperking, vermoeidheid, stijfheid, zwellingen en tintelingen zijn een paar van de mogelijke reuma symptomen.

De symptomen beginnen vaak op een bepaalde plek maar kunnen ook uitwijken naar andere plaatsen in het lichaam. Vaak is het ook zo dat de reuma symptomen op beide kanten van het lichaam ontwikkelen.

De reuma symptomen worden in kaart gebracht door middel van bloed onderzoek en door te onderzoeken in welke mate er sprake is van bewegingsbeperking. Andere mogelijkheden die leiden tot het diagnosticeren van reuma zijn een punctie en een biopsie.

reumatoïde artritis

De symptomen van reumatoïde artritis zijn onder andere:

 • stijve en pijnlijke gewrichten
 • minder soepele beweging van de gewrichten
 • vermoeidheid
 • slechte grijpkracht
 • bloedarmoede
 • verminderde eetlust
 • lichte koorts of andere griepachtige symptomen

Hoe ontstaan reuma symptomen?

Meestal zijn de oorzaken van reuma onbekend. Hierdoor is het in de meeste gevallen moeilijk om effectief te behandelen. Daarnaast is er een grote variatie aan behandelingen beschikbaar omdat er zoveel verschillende soorten reuma zijn.

Hoe worden reuma symptomen behandeld?

Ontstekingsreuma wordt meestal behandelt met medicijnen die de pijn vaak verlichten maar waardoor er soms ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan.

Voor de rest, worden mensen geadviseerd om voldoende te rusten, goed te eten en zijn bepaalde oefeningen ook mogelijk.

In erge gevallen, waar medicatie niet helpt, kan overwogen worden om een operatie te ondergaan maar dit hangt af van de locaties, de aanwezige reuma symptomen en het type reuma.

Zelf Reuma Behandelen

Ook met reuma kan jij fit, vitaal, gezond en gelukkig leven. Het is zelfs mogelijk om reuma symptomen te verminderen en zelfs helemaal te verwijderen. Lees verder om erachter te komen hoe jij dit ook kan ervaren.

Reuma en Pijn

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten pijn:

 • Zenuw type pijn
 • Ontstekingstype pijn
 • Mechanische type pijn
 • Psychische type pijn

Zenuw type pijn

Deze type pijn komt vaak ‘s nachts voor in het gebied van bepaalde zenuwen. Hierbij kan je denken aan carpaal tunnel syndroom.

Ontstekingstype pijn

De soorten reuma met het ontstekingstype pijn veroorzaken voornamelijk stijfheid in de ochtend die soms tot 4 uur of langer kan duren. Daarnaast worden mensen met deze aandoeningen ook vaak wakker in het tweede deel van de nacht door pijn.

Mechanische type pijn

Deze type pijn wordt erger door activiteiten en vermoeidheid en komt vooral voor bij de typen reuma waarbij de gewrichten degenereren.

Artrose is daar een voorbeeld van. Rust zorgt vaak voor een vermindering van de pijn. Aan het eind van de dag is de pijn vaak op het hoogste punt.

Psychische type pijn

Dit is de meeste onduidelijk type pijn klacht omdat er vaak geen bepaald ritme is. Sommigen hebben in de ochtend last en sommigen ook in de avond.

Reuma – Erfelijkheid & Geslacht

Leeftijd

Kinderen hebben een grotere kans om de volgende typen reuma te ontwikkelen:

 • acuut gewrichtsreuma
 • ziekte van Still
 • rubeola synovitis.
 • Jonge mannen hebben een grotere kans om de volgende typen reuma te ontwikkelen:

Jicht

Ouderen hebben een grotere kans om de volgende typen reuma te ontwikkelen:

 1. Artrose
 2. Osteoporose
 3. Chondrocalcinose
 4. polymyalgia.

Geslacht

De volgende vormen van reuma komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen:

 1. reumatoïde artritis
 2. lupus erythematosus disseminatus
 3. osteoporose.

De volgende vormen van reuma komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen:

 1. spondylitis ankylopoetica
 2. jicht
 3. syndroom van Reiter.

Erfelijkheid

Er zijn een paar reuma aandoeningen waarbij erfelijkheid een rol kan spelen, deze zijn:

 1. Psoriasis
 2. arthrosis deformans
 3. jicht
 4. pelvisspondylitis
 5. congenitale botafwijkingen
 6. syndroom van Marfan
 7. syndroom van Ehlers-Danlos

Hoe zitten onze gewrichten in elkaar?

Gewrichten bestaan uit een aantal onderdelen. Ten eerste heb je de delen van de beenderen die bij elkaar komen. De beenderen worden samengehouden door ligamenten.

Ligamenten zijn net als elastieken banden. Ze trekken samen en rekken uit wanneer er wordt bewogen.

Daarnaast bestaat er nog een laag kraakbeen om te voorkomen dat de beenderen gaan schuren. Dit beschermt tegen slijtage en zorgt voor een soepele functie.

Het gewricht zit in een holte dat gevuld is met gewrichtsvocht. Deze holte wordt ook het kapsel genoemd.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat de reuma symptomen van reumatoïde artritis verbeteren. Daar staat tegenover dat lupus juist vaak verslechterd.

Medicijnen

Naast de bijwerkingen die veel medicijnen hebben is het mogelijk dat lupus soms geïnduceerd kan worden door bepaalde medicijnen. Anti-epilepsie middelen hebben soms een invloed op osteomalacie.

Weer

Het weer kan indirect invloed uitoefenen op reuma symptomen. Het hier meestal om weke-delen reuma en plotselinge veranderingen van temperatuur en vochtigheid.

Er is nog niet duidelijk bewezen dat een bepaald klimaat of type weer een directe invloed heeft.

Onderzoek heeft aangetoond dat een koude front andere effecten heeft dan een aankomend warme front. Een warme front is gekenmerkt door toename van pijn, zwelling en stijfheid wanneer er ook sprake is van een lage luchtdruk vergeleken met een koude front.

Voedsel

Een gezonde voeding is belangrijk voor mensen die de reuma symptomen ervaren. Voldoende vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat het lichaam de kracht en energie heeft om voor zichzelf te zorgen.

Een standvastig lichaam heeft de juiste brandstoffen nodig om goed te functioneren. Het is dus belangrijk om te beseffen wat er wordt gegeten. Veel groente, fruit en water geven het lichaam een grotere kans om in balans te zijn.

Vooral voedsel met veel anti-oxidanten geeft het lichaam de kracht die het nodig heeft.

Mentale Gezondheid

Keer op keer hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat de mind van de mens invloed uitoefent op het lichaam. Positieve emoties zorgen voor positieve energie waardoor het lichaam sneller geneest en minder vatbaar is voor ziekte en pijn.

Negatieve gedachten en emoties zorgen er juist voor dat mensen kwetsbaarder zijn voor fysieke ziektes, mentale problemen en pijn. Om een gezond lichaam te hebben moet je daarom ook gezond tussen de oren zijn.

Daarnaast heeft een recente studie aangetoond dat gerichte, positieve gedachten, het lichaam kunnen beïnvloeden op het gebied van heling, genezing en het loslaten van stress en negatieve gewoontes.

De resultaten van de studie hebben geleid tot het ontwikkeling van het Formula for Life Programma van Drs. Roy Martina. In zijn mening is het belangrijk om via holistische geneeskunde te werk te gaan.

Holistische geneeskunde is de natuurlijke aanpak van ziekte waarbij i.t.t. traditionele geneeskunde naar de mens wordt gekeken in zijn totaliteit (body-mind-spirit) en het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd.

Nieuwe Ontwikkelingen op het Gebied van Reuma

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelingsmogelijkheden voor de verschillende soorten reuma.

Er wordt vooral gekeken naar de ontwikkeling van medicijnen. Dit is een vaak een langzaam proces door het vele testen. Daarnaast zijn bijwerkingen soms een probleem.

Daarnaast zijn er ook alternatieve mogelijkheden, zo vind Drs. Roy Martina, holistisch arts dat ook bij reuma gekeken moet worden met Holistische geneeskunde.

Dit is de natuurlijke aanpak van ziekte waarbij i.t.t. traditionele geneeskunde naar de mens wordt gekeken in zijn totaliteit (body-mind-spirit) en het zelf-genezend vermogen wordt gestimuleerd.

 

Share.

About Author

Leave A Reply