Mazelen

0

Alle informatie over de mazelen

Mazelen kindMazelen is een virusziekte die zich via de lucht verspreid. De Latijnse benaming is Morbilli. Lees hier wat mazelen is en wat u er aan kunt doen.

Mazelen is een luchtwegvirus wat zich verspreid door kleine druppeltjes vanwege hoesten en  niezen en is zeer besmettelijk.

Incubatietijd

De incubatietijd is ongeveer acht tot veertien dagen.

De symptomen  

De verschijnselen van Mazelen zijn hoge koorts, pijn bij het hoesten, rode ogen en een loopneus. Na twee dagen zakt de temperatuur om vervolgens weer te stijgen.

Het volgende stadium is dat er witte vlekjes met een rode rand ontstaan aan de binnenkant van de wang, deze worden ook wel de vlekjes van Koplik genoemd.

Achter de oren en bij de haargrens ontstaat nu uitslag die zich langzaam over het hele lichaam verspreid. Na drie tot vijf dagen verdwijnt de huiduitslag langzaam weer.

 

Besmettelijkheid

Mazelen is besmettelijk vanaf de eerste verkoudheid verschijnselen tot ongeveer vijf dagen na het ontstaan van de eerste vlekjes op het lichaam.

Behandeling

Zorg voor voldoende koud drinken en zacht eten. Er is verder weinig wat u kunt doen.

Complicaties

De volgende complicaties kunnen optreden: Bronchitis, oor-, long-, hersen en het zeer gevreesde hersenvliesontsteking. Het is belangrijk goed in de gaten te houden of er drie dagen na het begin van de vlekjes opnieuw koorts de kop opsteekt. Is dit het geval, waarschuw dan de huisarts.

Huisarts raadplegen

Als de koorts langer dan twee dagen aanhoudt of als drie dagen na het begin van de vlekjes opnieuw koorts ontstaat.

Aanvullende informatie

Mazelen komt in Nederland nauwelijks meer voor. Jaarlijks steken hier en daar nog kleine epidemieën de kop op. Dit komt met name voor in de bijbelgordel en antroposofische gemeenschappen waar de vaccinatiegraad lager is.

Wereldwijd krijgen jaarlijks meer dan 20 miljoen mensen de ziekte waarvan meer dan 100.000 kinderen  op jaarbasis komen te overlijden.

Share.

About Author

Leave A Reply