Drie lastige zorgkwesties

0

De zorg heeft vele facetten. Bij het woord ‘zorg’ denken we aan genegenheid voor elkaar, aan het voor elkaar willen zorgen, maar ook aan de elementen die minder goed gaan in de zorgsector. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan personeel, de medicijnenproductie of een tekort aan ziekenhuisbedden tijdens drukke periodes.

 

Het personeelstekort

Het personeelstekort, het lijkt haast een vaststaand zorgitem in het journaal. In 2018 werd de noodklok al geluid, maar anno 2019 kan het nog lastig worden. Volgens onderzoek van het RIVM zou op één op de vier mensen een zorgmedewerker moeten zijn om iedere patiënt op adequate wijze te kunnen assisteren. Er staan daarom veel vacatures open die opgevuld moeten worden. Er wordt zo’n 112 miljoen euro gestoken in het verbeteren van de instroom in zorgopleidingen, maar uit onderzoek blijkt dat veel zorgwerknemers hun werkgever relatief snel verlaten. De oplossing wordt steeds vaker gezocht in het uitproberen van elektronische middelen. Zo loopt het organiseren van ongeplande zorg, acute zorg, ook beter doordat bij bepaalde ziekten vanuit een e-health manier kan worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sensoren die op de buik van zwangere vrouwen worden geplakt waardoor zwangerschapsvergiftiging op afstand gemonitord kan worden.

 

Dure medicijnen

De prijzen van geneesmiddelen stijgen elk jaar. In 2016 werd er 1,9 miljard euro uitgegeven. In 2017 steeg dit naar ruim 2 miljard. Het maken van goede afspraken tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars kan schelen in de kosten. Zo kunnen ziekenhuizen samen middelen inkopen, waardoor de prijs vaak daalt. Medicijnen worden op allerlei plekken geproduceerd. Het is niet altijd duidelijk hoe de prijs van het medicijn is vastgesteld. De fabrikanten zijn hier niet open over. Het lastige is dat de farmaceutische sector probeert te innoveren. Ze pompen geld in een project dat uiteindelijk niet beschikbaar wordt gesteld voor patiënten omdat het toch niet geschikt blijkt te zijn. Dit wordt doorberekend in de medicijnprijzen. De komende jaren zullen de prijzen nog verder stijgen. Door de prijsstijging zal er steeds meer geld gestopt worden in het aankopen van geneesmiddelen, terwijl er minder gespendeerd kan worden aan andere vormen van zorg.

 

De sluiting van ziekenhuizen

Steeds meer ziekenhuizen sluiten of sluiten de spoedeisende hulp of poliklinieken. De bekendste gevallen zijn het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het MC Zuiderzee in Lelystad. Bij het laatst genoemde ziekenhuis sloot bijvoorbeeld de afdeling verloskunde. Dit betekent dat inwoners in de provincie verder weg moeten reizen om medische hulp te krijgen. Een failliet ziekenhuis, hoe kan dat? Als de kosten simpelweg hoger zijn dan de inkomsten gaat het snel. Zo verstrekken zorgverzekeraars maar bijvoorbeeld ook de ING-bank geld.

Share.

About Author

Leave A Reply