Diabetes

0

Diabetes is een aandoening waarbij de insuline productie of gebruik ontoereikend is. Insuline is het hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, en het vervult de rol van het converteren van suikers en zetmeel in energie.

Als er niet genoeg insuline is om glucose om te zetten in energie, dan ontstaat er een overschot aan glucose in het lichaam dat alleen maar uitgescheiden kan worden via de urine.

Wanneer de extra hoeveelheid glucose toeneemt, zal het in de bloedbaan blijven in plaats van naar de cellen te gaan om hen van energie te voorzien.

Symptomen

Diabetes symptomenDe symptomen van diabetes zijn veelvuldig urineren, overmatige dorst, honger, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Andere mogelijke symptomen omvatten plotselinge pijnen in het lichaam, wazig zien, droge mond, jeukerige of droge huid, impotentie bij mannen, gist infecties bij vrouwen en infecties van de urinewegen.

Het eerste symptoom van diabetes dat wordt genoemd is het veelvuldige urineren. Dit gebeurt door het hoge glucosegehalte in het lichaam.

Zoals eerder werd omschreven, is het urineren de enige manier om van het overtollige glucose af te komen. Hoe meer overtollige glucose in het bloed opstapelt, hoe frequenter het urineren.

De overmatige dorst wordt veroorzaakt door het veelvuldige urineren. Doordat het lichaam de extra glucose met uitscheiden door te urineren, treedt er veel vochtverlies op.

Het lichaam moet dit vochtverlies compenseren, waardoor het drinken van veel water in dit geval erg belangrijk wordt.

Honger en vermoeidheid worden veroorzaakt door de cellen die geen geconverteerde glucose ontvangen. Doordat de glucose niet wordt omgezet in energie door insuline, schreeuwen de cellen het uit voor meer levensonderhoud.

Types diabetes

Hierdoor voelt het lichaam zich hongerig en vermoeid. Er zijn verschillende soorten diabetes. Dit zijn Type 1 Diabetes, ook wel Juveniele Diabetes genoemd, en Type 2 Diabetes, diabetes insipidus, en zwangerschapsdiabetes.

Mensen die lijden aan diabetes moeten elke dag insuline spuiten. Zij moeten zich bewust zijn van de complicaties wanneer zij de routine van het controleren van hun bloedsuiker niet juist toepassen.

Voortdurende bewustzijn en wilskracht bij het beslissen van wat zij doen en eten is een must, zoals wat voor soort eten ze willen nuttigen, hoeveel zij moeten eten, hoe vaak zij moeten eten, sporten of rusten, en wanneer zij hun bloedsuikerspiegel moeten controleren.

Het leven voor mensen met diabetes is beladen met do’s en dont’s. Je zou kunnen zeggen dat het leven voor iedereen zo is, maar deze mensen hebben te maken met consequenties die fataal kunnen worden voor hun gezondheid.

Dit in het bijzonder voor mensen met diabetes type 1 of juveniele diabetes, omdat zij de ziekte al langer hebben.

Deze vorm van diabetes wordt meestal veroorzaakt door de vernietiging van de beta cellen die insuline produceren door een auto-immuun proces.

De aandoening kan worden vastgesteld zo vroeg als de kindertijd, tot op jong volwassen leeftijd. In tegenstelling tot diabetes type 2, dat nog voorkomen kan worden, kan dit bij juveniele diabetes niet.

Juveniele diabetes

DiabetesJuveniele diabetes wordt behandeld met regelmatige insuline injecties en grondige observatie van de bloedsuikerspiegel.

Bij het staken van de insuline injecties kan er een diabetisch coma optreden, dat tot de dood kan leiden. Naast de regelmatige insuline injecties en het nauwgezet in de gaten houden van de bloedsuikerspiegel, is het ook van groot belang goede keuzes te maken in voeding, en regelmatig te bewegen.

Het aanpassen van de levensstijl kan de ziekte dan wel niet terugdraaien, maar het kan wel de kans op mogelijke complicaties tegengaan.

Juveniele diabetes wordt behandeld met regelmatige insuline injecties en grondige observatie van de bloedsuikerspiegel.

Bij het staken van de insuline injecties kan er een diabetisch coma optreden, dat tot de dood kan leiden. Naast de regelmatige insuline injecties en het nauwgezet in de gaten houden van de bloedsuikerspiegel, is het ook van groot belang goede keuzes te maken in voeding, en regelmatig te bewegen.

Het aanpassen van de levensstijl kan de ziekte dan wel niet terugdraaien, maar het kan wel de kans op mogelijke complicaties tegengaan.

Insuline

In tegenstelling tot diabetes type 1, is diabetes type 2 niet insulineafhankelijk. Het is het meest voorkomende type, want uit 21 miljoen mensen die aan de ziekte lijden, hebben ruim 90% van hen diabetes type 2.

In tegenstelling tot mensen met diabetes type 1, kunnen mensen met diabetes type 2 nog wel insuline produceren.

De insulineproductie is echter niet toereikend. Er zijn gevallen waarbij de insulineproductie zelf voldoende is, maar dat het lichaam de insuline niet herkent, waardoor het niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Wanneer het lichaam insuline niet herkent, dan is er sprake van insulineresistentie. In elk geval wordt glucose niet omgezet in energie, wat een opstapeling van glucose in de bloedbaan veroorzaakt.

Opstapeling van glucose in de bloedbaan brengt ook andere complicaties met zich mee, waaronder uitdroging, een symptoom van diabetes.

Dit wordt veroorzaakt door het veelvuldige urineren dat nodig is om de overtollige glucose uit de bloedbaan te lozen.

diabetisch coma

Een andere complicatie is een diabetisch coma. Dit wordt veroorzaakt door ernstige uitdroging. Op het laatst, wanneer het lichaam niet meer in staat is om de glucose uit de bloedbaan te verwijderen, zullen zenuwschade, schade aan de kleinere bloedvaten, het hart en de nieren na verloop van tijd plaatsvinden.

Een ander verschil met diabetes type 1 is dat mensen van iedere leeftijd diabetes type 2 kunnen krijgen. De mensen die het grootste risico lopen zijn mensen die kampen met overgewicht, een familiegeschiedenis van diabetes, en vrouwen die bij vorige zwangerschappen last hebben gehad van zwangerschapsdiabetes.

Symptomen zijn extreme dorst, droge mond, abnormale toename van honger, veelvuldig urineren, misselijkheid, wazig zien, vermoeidheid, tintelende handen of voeten.

Een ander symptoom is het herhaaldelijk last hebben van huid, urineweg of vaginale infecties.

diabetes inspidus

Het word diabetes wordt vaak geassocieerd met de glucosespiegel. Er is echter een type diabetes dat helemaal niet gerelateerd is aan de glucosespiegel en suikers.

Het is diabetes inspidus, en het betreft een aandoening waarbij er een ongewone toename van urinering plaatsvindt, ongeacht vochtinname en dorst.

De symptomen omvatten een toegenomen frequentie en volume van urinering, bedplassen en nocturie, wat inhoudt dat de persoon in kwestie vaak ’s nachts wakker wordt om te urineren.

Er is een toename in de hoeveelheid urine en de frequentie van het urineren omdat de nieren er niet in slagen de urine te concentreren. Hierdoor is de urine die eruit komt erg verdund en licht van kleur.

De reden dat diabetes inspidus als een type diabetes wordt gezien, ook al is het niet bepaald gerelateerd aan de andere types, is dat het dezelfde symptomen van het frequent urineren en de extreme dorst deelt met de andere types.Deze overeenkomst ter zijde zijn de oorzaken en manieren van behandelen totaal verschillend van andere types diabetes.

Er zijn vier types diabetes inspidus, namelijk:

• Hypofysaire DI (diabetes inspidus)

Dit type wordt veroorzaakt door een gebrek aan vasopressine, het hormoon dat de nieren een signaal geeft om de urine te concentreren. Dit wordt veroorzaakt door schade aan de achterzijde van de hypofyse waar de aanmaal van vasopressine normaal gesproken plaatsvindt.

• Gestagene DI

Net als wat de hormonen die tijdens de zwangerschap aanwezig zijn doen met insuline, zijn er gevallen waarin de vasopressine te snel overdonderd raakt. Het is te behandelen, net als zwangerschapsdiabetes, en het gaat meestal enkele weken na de bevalling weer over.

• Nefrogene DI

Deze vorm komt meestal voort uit nierziekte of door bepaalde medicatie. De engie manier waarop dit behandeld kan worden is door de nierziekte te verhelpen of te stoppen met de verantwoordelijke medicatie.

• Primaire Polydipsie

Deze vorm komt voor als er sprake is van een breindefect in het gebied waard dorst wordt geregeld. Overmatige dorst resulteert in een veel te hoge vochtinname, wat onderdrukking van de productie van vasopressine tot gevolg heeft.

Diabetes inspidus is draagt geen gezondheidsrisico’s met zich mee, en veroorzaakt geen andere complicaties. De vochtinname moet echter wel op niveau worden gehouden zodat er geen uitdrogingsverschijnselen optreden, of andere complicaties die door gebrek aan vocht teweeg worden gebracht.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn het frequent urineren, misselijkheid, vermoeidheid en terugkerende blaas en vaginale ontstekingen normale verschijnselen. Hierdoor komen de meeste vrouwen die lijden aan zwangerschapsdiabetes er pas achter wanneer de arts bij hen bloedonderzoek doet.

Zwangerschapsdiabetes is het type dat wordt vastgesteld bij niet-diabetische zwangere vrouwen die een hoog bloedsuikerspiegel hebben. 3 tot 6% van alle zwangere vrouwen krijgen te kampen met deze aandoening. Vaak begint het pas tijdens de latere weken van de zwangerschap, tijdens de 24e tot 28 weken zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes vindt plaats doordat er insulineresistentie optreedt in het lichaam. De insulineproductie is weliswaar toereikend, maar het kan zijn werk niet goed doen door de hormonen die tijdens de zwangerschap aanwezig zijn in het lichaam. Cortisol, oestrogeen, progesteron en prolactine zijn enkele van deze hormonen.

De placenta dat de baby tijdens de zwangerschap van de nodige voedingsstoffen voorziet door het produceren van humaan placentaal lactogeen, gaat meer van deze hormonen produceren naar mate de baby ontwikkelt.

Dit verklaart waarom de insulineresistentie erger wordt later in de zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen kunnen de gevolgen van insulineresistentie overbruggen simpelweg door meer insuline te produceren, vrouwen die dit niet kunnen lijden aan zwangerschapsdiabetes.

In tegenstelling tot andere vormen van diabetes is zwangerschapsdiabetes omkeerbaar. Het gaat meestal vanzelf weg na de bevalling. Vrouwen met dit type diabetes kunnen nog steeds gezonde kinderen baren zo lang zij hun bloedsuikerspiegel goed onder controle kunnen houden.

Na de zwangerschap lopen vrouwen die last hebben gehad van zwangerschapsdiabetes een verhoogd risico type 2 diabetes te ontwikkelen.

Ook bestaat er het risico dat kinderen die zij hebben gebaard opgroeien met overgewicht, en vroeg in hun volwassen leven diabetes type 2 ontwikkelen.

Daarom is het, na zwangerschap, belangrijk advies te vragen bij een arts. Het is belangrijk een dieet te hanteren met weinig suikers en veel vezels, en er een actieve levensstijl op na te houden.

Maakt u zich zorgen dat uw kind ook diabetes zal ontwikkelen? Als u een vrouw bent met diabetes type 1, dan is de kans dat uw (toekomstige) kinderen ook diabetes type 1 zullen hebben ongeveer 5%.

Als u al moeder bent en u heeft een kind gekregen voordat u 25 werd, dan is de kans 4%. Als u zwanger wordt en een kind krijgt na uw 25e, dan is de kans dat uw kind diabetes type 1 krijgt 1%.

Moeders met diabetes

De kans dat uw kind diabetes type 1 heeft is tweemaal zo groot als u voor uw 11e jaar de diagnose diabetes type 1 heeft gekregen. Als zowel u als uw partner dit type diabetes hebben, dan is de kans dat uw kind dezelfde aandoening zal hebben 25%.

Diabetes type 2 kan bij iedere leeftijd bij iemand worden vastgesteld. Dit wordt grotendeels beïnvloed door het dieet en de levensstijl van de persoon in kwestie.

Als u voor uw 50e de diagnose diabetes type 2 heeft gekregen, dan heeft uw kind 14% kans dezelfde soort diabetes te ontwikkelen. Dit wordt 7% wanneer u pas na uw 50 de diagnose heeft gekregen.

Logischerwijs is de kans groter dat een kind diabetes ontwikkeld wanneer de moeder de ziekte ook heeft. Zij is immers degene die het kind 9 maanden draagt.

De conditie van het lichaam van de moeder is van invloed op het kind in de baarmoeder. In het geval van diabetes wordt het kind blootgesteld aan een hoge glucosespiegel van het bloed van de moeder.

Als zowel de moeder als de vader allebei diabetes type 2 hebben, of wanneer beide families een geschiedenis hebben van diabetes type 2, dan is de kans dat het kind dezelfde aandoening ontwikkeld een alarmerende 50%.

Diabetes bij kinderen

Merkt u dat uw kind vaker dan normaal op het potje gaat? Heeft hij altijd maar honger en dorst, en valt hij desondanks af? Is hij altijd moe en geïrriteerd? Klaagt hij dat hij wazig ziet?

Als u ja kunt antwoorden op meer dan 1 van deze vragen, dan heeft uw kind misschien diabetes type 1, ook wel bekend als juveniele diabetes. Dit wordt over het algemeen vastgesteld bij kinderen en jongvolwassenen.

Dit is een aandoening waarbij de alvleesklier zeer weinig tot helemaal geen insuline produceert, waardoor de persoon in kwestie afhankelijk is van insuline-injecties. Dit type diabetes kan nog niet worden genezen, maar kan wel worden behandeld.

De kans dat uw kind diabetes type 1 heeft is groter wanneer iemand in uw familie geschiedenis ook diabetes type 1 heeft. Andere risicofactoren zijn onder andere:

•• Wanneer u tijdens uw zwangerschap last heeft gehad van pre-eclampsie (hypertensie toename veroorzaakt door zwangerschap).
•• Als uw kind Zuigelingen voeding (melk formulae) heeft gehad tijdens de eerste 6-8 maanden.
•• Als u Noord-Europees of Mediterraans bent

Als uw kind symptomen vertoont, dan is het verstandig het kind naar de huisarts te brengen voor een onderzoek. Zorg dat u van uw arts goed begrijpt om wat voor type diabetes het gaat, en stel vragen over wat u moet doen met het dieet van uw kind.

Deze symptomen worden misschien afgewimpeld als normaal bij opgroeiende kinderen, toch dienen ze niet genegeerd te worden. Diabetes type 1 heeft complicaties die, wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, blindheid, hart-, nier of zenuwschade tot gevolg kunnen hebben.

Kaneel en diabetes

Ooit was er een tijd waarin mijn zus thuiskwam van het boodschappen doen met een aantal boodschappentassen vol, inclusief vijf pakjes kaneel. Ik wist dat kaneel gebruikt werd voor bakken en koffie, maar vooralsnog was ik stomverbaasd. Wij konden geen van beide bakken, en hielden ook niet van koffie. Ze zag mijn verbaasde blik, en zei, “Kaneel is gezond.”.

Dus,Ik besloot te wachten en mijn mentale reactie niet uit te spreken. Mijn geduld werd beloond met, “Het is goed voor je lichaam en het helpt diabetes te voorkomen.”

In dat geval is kaneel ideaal voor mijn familie. Allebei mijn ouders hebben een familie geschiedenis van diabetes type 2, waardoor de kans dat wij de ziekte later ontwikkelen verhoogd is.

Wat is kaneel nu eigenlijk? Behalve het feit dat het gebruikt wordt om smaak toe te voegen aan broden, andere baksels en koffie, staat het erom bekend dat het gebruikt wordt het glucosegehalte van het bloed onder controle te houden en het cholesterolgehalte te verlagen. Het is beweerd dat kaneel een significant effect heeft bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij het dagelijks nuttigen ervan.

Voordat diabetes type 2 zich aandient, houdt het lichaam op insuline te herkennen, waardoor het nutteloos wordt voor het omzetten van glucose in energie dat het lichaam nodig heeft voor de dagelijkse activiteiten.

Kaneel schijnt de herkenning van insuline door het lichaam te herstellen, al wordt dit effect nog grondig onderzocht.

Het onderzoek heeft echter al heel wat vruchten afgeworpen die de geur van kaneel nog aantrekkelijker maken, zeker voor mensen met diabetes.

Sommige onderzoeken wijzen uit dat bij het dagelijks nuttigen van kaneel, de risicofactoren die gekoppeld worden aan diabetes en cardiovasculaire aandoeningen verminderd worden.

Aan de andere kant is er een onderzoek verricht met kaneel onder mensen met diabetes type 1. Het resultaat was dat kaneel geen effect had op het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Share.

About Author

Leave A Reply