Besparen op je zorgverzekering? Hier zijn 5 tips

0

Als je op je zorgverzekering wilt besparen zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen. Hieronder zijn de belangrijkste bespaartips op een rijtje gezet.

  1. Sluit een collectieve zorgverzekering af

Als je een collectieve zorgverzekering afsluit krijg je van je zorgverzekeraar een flinke korting. Je betaalt hierbij een lagere zorgpremie, terwijl de dekking hetzelfde blijft. Het gebeurt vaak dat medewerkers van een grote werkgever een collectieve verzekering hebben, maar dit hoeft niet. Je kan ook onafhankelijk van je baas een collectieve zorgverzekering afsluiten. Alle collectieve zorgverzekeringen vergelijken kan op zorgpremiekorting.nl. Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars maximaal een korting van 5% aanbieden op de basispremie. De aanvullende zorgverzekeringen hebben geen verplicht maximum en de kortingen verschillen dus per zorgverzekeraar. Deze korting kan zelfs oplopen tot maximaal 20% afhankelijk van de zorgverzekeraar. Per jaar kan een collectieve zorgverzekering veel geld besparen en deelnemen aan een van de collectieven kost geen geld.

 

  1. Verhoging van het eigen risico

Het eigen risico is opgebouwd uit twee delen: het verplichte deel en het vrijwillige deel. In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico €385,-. Je kan je vrijwillige eigen risico verhogen met maximaal €500,-, waardoor je totale eigen risico €885,- wordt. Door je vrijwillige eigen risico te verhogen zal je zorgverzekeraar een flinke korting geven aan je zorgpremie. Deze korting zou kunnen oplopen tot ongeveer €22,- per maand. Op jaarbasis kan je dus ongeveer €264,- besparen op je zorgpremie. Als je minder dan €264,- + €385,- = €649,- aan zorgkosten per jaar verwacht is het dus voordeliger om je vrijwillige eigen risico te maximaliseren. Let op! Als je onverwacht hoge medische kosten krijgt zal je dus een buffer van maximaal €885,- moeten hebben.

 

  1. Je zorgpremie op jaarbasis betalen

Als je elk jaar in één keer je zorgpremie voor het hele jaar betaalt I.P.V. per maand krijg je een korting op je zorgpremie. De kortingen die door de zorgverzekeraars geboden worden variëren van 1% tot zelfs 3%. Als je in box 3 van het belastingstelsel zit kan je nog meer besparen, door je zorgpremie op jaarbasis te betalen. Als je vóór 1 januari je zorgpremie op jaarbasis betaalt kan je ongeveer €15,- voordeliger uitkomen.

 

  1. Zorg ervoor dat je het juiste pakket kiest bij je zorgverzekeraar

Vaak gebeurt het dat mensen een zorgverzekering hebben met een te uitgebreide aanvullende zorgverzekering, terwijl zij bijna geen gebruik maken van de dekkingen die deze pakketten aanbieden. Als je een polis uitkiest die het best bij jouw situatie past kan je voordeliger uitkomen. Neem alleen aanvullende verzekeringen die je nodig hebt om maximaal te besparen.

  1. Stap over van zorgverzekeraar

Vergelijk elk jaar je zorgverzekering met andere zorgverzekeraars. Wees kritisch en kijk welke zorgverzekeraar het best bij jou past. Ben je Mkb-er of ZZP-er? Kijk dan op MKBcollectiefverzekerd.nl om zorgverzekeringen te vergelijken voor ZZP-ers en MKB.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply